Je bent laat, zegt Ellen

man aan bar.CU.DSCN2664

Was het wel gezellig?

Je bent laat zegt Ellen, mijn vrouw. Ik ben naar het sluitingsfeest van 100 jaar ‘Kliniek’ geweest, had ik je toch verteld. Daarna ben ik even bij de koffieshop langs geweest en buiten op een terras gezeten. Slechts een halve kilo wodka, dus dat valt wel mee voor mijn doen.
Mijn vrouw is een echte alcohol ervaringsdeskundige, hoewel ze dat zelf niet beseft. Wijselijk praat ze hier niet over. Je zou toch verwachten dat het op zich opmerkelijk is want ik gebruik geen alcohol. Mijn stigma is het van de ‘niet drinkende alcoholist’, soms chronisch, soms niet chronisch.
Was het wel gezellig? hoor ik vanuit de slaapkamer. Bloedheet, teveel mensen, teveel gezichten. Teveel van alles. Iedereen wil met je praten maar een gesprek is niet mogelijk. Zo in een andere omgeving dan op hun werkplek herken ik mensen ook (bijna) niet.
Ik hoor het al, zeker weer groots opgezet? Welke artiesten waren deze keer uitgenodigd?
Waren je collega’s er ook?
Teveel van alles maar potverdomme geen alcoholvrij bier. Dacht toch dit duidelijk te hebben doorgegeven.
Je zat toch in de feestcommissie?
Die honderd jaar Kliniek Verslavingszorg werd gepast uitgeluid. Ze begrijpen niet dat er geen verschil is tussen ‘cure & care’ inzake verslavingsproblematiek. De naam Kliniek is opgeofferd. Als je me nog eens moet wegbrengen, bel dan Joke, maar het heet dan Merk-X verslavingszorg.
Daar wil je toch niet naar toe, trouwens zover komt het niet.
Natuurlijk niet, hoewel ik er wel trek in heb.
Er staat een schaaltje vla met fruit in de koeling, doe zelf even de muesli erbij en kom naar bed, de herhaling van ‘de Wereld draait door’ begint zo.
Revolutie, het wordt toch te gek in deze verrotte misselijk makende samenleving. We blijven wel SP stemmen hoor.
Je gaat toch niet kotsen?
Kan niet kotsen dus hoef ook niet, kots nooit. Kijk, je zou het misschien niet verwachten maar die psychiatrie houdt wel van feesten.
Hoe bedoel je?
Nou dit heeft niet meer zoveel te maken met 100 jaar Kliniek. Ja uitluiden, de verslavingszorg voorbij. We noemen voortaan gewoon alles Dubbel Diagnose.
Ik ga slapen.
Wacht, nachtkus, nog even in de tuin kijken of ik nog wat slakken kan elimineren.
Struikel je niet. Denk je soms dat ik dronken ben? De oude psychiater professor Trimbos zei het jaren geleden al: “In deze woelige samenleving weet ik mijn patiënten niets beter aan te raden dan een paar borrels per dag”. Jammer dat 10% alcoholist wordt. 

Meer het verhaal van