Behandeling verslaving

In gesprek huisarts (voor jaarverslag)

De ernst van een verslavingsprobleem wordt ingeschat op basis van lichamelijke symptomen, zoals onthoudingsverschijnselen, en van de psychische drang naar een middel. Aan de hand hiervan wordt bekeken welke behandeling het beste past. Soms is een behandeling bij de huisarts op praktijkondersteuner (POH GGZ) genoeg, in andere gevallen zijn er meer individuele – of groepsgesprekken nodig. Als dit niet voldoende is is een klinische behandeling nog een mogelijkheid.

Terugval

Het is geen geheim dat veel mensen na een behandeling toch weer beginnen met bijvoorbeeld drinken of drugs gebruiken. Dat wordt een terugval genoemd. Als je te maken krijgt met een terugval kun je het gevoel krijgen dat je gefaald hebt en je omgeving kan het vertrouwen verliezen. Dan kun je maar een ding doen: niets van aantrekken en jezelf terugpakken, contact met je behandelaar opnemen, hoe eerder hoe beter! En al gebeurt het tien keer, ga verder op zoek naar een behandeling die bij je past.

Direct contact met een hulpverlener

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.