Alcoholverslaving

1.ECU.lege wodkaflessen 015

Je bent verslaafd aan alcohol als je zoveel drinkt dat je gezondheid, school of werk en je vrienden hieronder lijden en je hier niet meer mee kunt stoppen. Je bent niet van de ene week op de andere afhankelijk van alcohol, dat duurt vaak jaren. Je merkt dat je alcohol steeds meer gaat gebruiken om de positieve effecten te voelen en dat je steeds sterker naar drank gaat verlangen.

Tolerantie

Als je vaak veel alcohol drinkt, went je lichaam aan het drinken. Je hebt daardoor steeds meer nodig om hetzelfde gevoel te krijgen, je kunt steeds meer drinken voordat je aangeschoten of dronken wordt. Dat heet tolerantie.

Controleverlies

Een puur lichamelijk effect van een alcoholverslaving is controleverlies. Na 1 of 2 drankjes krijgt je lichaam een enorme drang naar méér alcohol. Daardoor kun je je niet meer houden aan de afspraak die je met jezelf gemaakt hebt om maar een bepaald aantal drankjes te drinken. Als je last hebt van controleverlies, kun je gewoon niet meer matig drinken.

Onthoudingsverschijnselen

Kenmerkend aan lichamelijke afhankelijkheid is dat je lichaam gaat protesteren als je stopt met drinken. Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn, trillende handen, prikkelbaarheid of extreem zweten.

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.