Gokverslaving

Je bent gokverslaafd als je veel speelt, veel geld verliest en door het spelen je eigen leven en dat van de mensen in je omgeving negatief beïnvloedt. Het gevoel dat je krijgt als je verslaafd bent aan een bepaald gedrag, zoals gokken, lijkt erg op het gevoel dat je krijgt door drugs of andere middelen. 
 
Door het uitvoeren van een handeling, bijvoorbeeld gokken, komt dopamine vrij in je hersenen. Het beloningscentrum in de hersenen wordt dan indirect gestimuleerd. Het gevoel dat je krijgt als dopamine vrij komt is verslavend. Doordat er regelmatig dopamine vrijkomt is het verslavende proces vergelijkbaar met een drugsverslaving. Mensen die gedragsverslaafd zijn, hebben een vergelijkbare drang tot herhaling, verlies van controle, en tolerantie als drugsverslaafden. 

Direct contact met een hulpverlener

Heb jij zelf of heeft iemand in jouw omgeving te maken met depressie en heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem (anoniem) contact op met een van de medewerkers van onze hulplijn MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, whatsappen of mailen met een van onze psychologen of maatschappelijk werkers.