Steun kinderen van ouders met een verslavingsprobleem

Kinderen van ouders met psychische klachten kunnen wel wat extra steun gebruiken.

Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen hebben later twee tot drie keer meer kans om zelf problemen te ontwikkelen. Daarnaast hebben ze vaker problemen met relaties en intimiteit en zijn ze vaker slachtoffer van kindermishandeling.

Transgenerationele verslaving kan worden omschreven als de overdracht van verslaving van een ouder op het kind. Een ouder met verslavingsproblematiek vergroot de kans voor het kind om op latere leeftijd ook verslavingsproblematiek te ontwikkelen. Deze kans is ongeveer 3 tot 13 keer hoger. Er zijn geen consistente cijfers van het aantal kinderen met ouders met verslavingsproblematiek in Nederland: dit loopt uiteen van 23.080 kinderen met een (of beide) ouder(s) met verslavingsproblematiek tot 300.000 kinderen van een ouder met een alcoholverslaving. Al deze kinderen lopen risico op de ontwikkeling van problematiek.

Maatregelen

Gelukkig zijn er preventiemaatregelen die helpen voorkomen dat kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen zelf ook problemen krijgen, maar doordat deze kinderen vaak te maken hebben met gevoelens van loyaliteit, schuld en schaamte, is het vaak lastig om ze te bereiken.

Steun deze kinderen

Stichting het Zwarte Gat springt in de bres voor deze kinderen! Zo heeft zij samen met anderen een projectvoorstel ingediend bij het Innovatiefonds Zorgverzekeraars om de kinderen en hun ouders te kunnen ondersteunen. Daarnaast wil het Zwarte Gat deze kinderen een unieke belevenis cadeau geven. Daar is natuurlijk geld voor nodig! Help jij ons om deze ideeën werkelijkheid te maken? Je kunt doneren op bankrekening NL10 ABNA 0456 3150 55 t.n.v. Stichting het Zwarte Gat, o.v.v. kinderen.

Meer projecten