Ramon: "Dit was niet wie ik ben"

Mijn naam is Ramon. Ik ben geboren in een disfunctioneel gezin als oudste van 3 jongens. Mijn vader was de lokale hasjdealer en mijn moeder was een zogenaamde tienermoeder. In mijn jeugd heb ik veel meegemaakt, huiselijk geweld, drugsgebruik e.a. criminele activiteiten. Dit zorgde ervoor dat ik in mijn jeugd ook veel gepest werd. Toen mijn ouders uit elkaar gingen in de zomervakantie tussen mijn basisschool en middelbare school besloot ik om het compleet anders te gaan doen en niet meer over me heen te laten lopen. Ik werd opstandig, brutaal en al snel liep dat uit de hand.

Niet lang daarna begon ik zelf met het gebruiken van drugs. In het begin ging dit om cannabis en alcohol, maar al heel snel werd dit ook harddrugs. Door mijn gebruik raakte ik mijn school kwijt en later raakten wij ook het huis kwijt door toedoen van mijn gebruik en bijkomende criminele activiteiten. Ik kwam op straat te staan en werd dakloos, ik ging in kraakpanden wonen en het gebruik en gefeest ging gewoon verder. 

Na 6 jaar gekraakt te hebben was ik dit leven beu! Ik had al verschillende psychoses gehad en wist dat ik dit niet wilde, dit was niet wie ik ben. Ik raapte mezelf bij elkaar en meldde mezelf aan voor een opname bij Novadic Kentron. Na een hoop geregel lukte het en mocht ik beginnen aan een klinische behandeling. Tijdens deze behandeling heb ik elke mogelijke therapie aangepakt om te leren mezelf te begrijpen.

Een van de onderdelen waar ik aan deel nam was de cursus Herstellen Doe Je Zelf, een cursus die opstap maakt naar het ervaringswerk. Het was hier dat ik geïnteresseerd raakte in het ervaringswerk en besloot daarom mezelf hier meer in te verdiepen. Aansluitend aan mijn opname ging ik deelnemen aan de coachingsgroepen van Novadic Kentron waar ik leerde dat mijn ervaringen mij krachtig maakten. Ik leerde hoe ik deze ervaringen in kan zetten bij het herstel van andere en leerde weer vertrouwen kennen. Deze coachingsgroep, een groep met gelijkgestemde mensen die elkaar begrijpen en respecteren om het geen wat we hebben meegemaakt, heeft mijn leven veranderd. Hier heeft mijn leven weer vorm en een doel gekregen!

Intussen ben ik al 2,5 jaar clean en werk ik als ervaringsdeskundige in opleiding bij Novadic Kentron. Ik volg een studie en ga met heel erg veel plezier naar mijn werk! Zonder de hulp van Novadic Kentron, de coachingsgroepen, maar bovenal mijn eigen kracht en vastberadenheid had ik nooit gekomen waar ik nu ben. En waar ik nu ben, ben ik trots op!  

Meer ervaringsverhalen